Thursday, May 6, 2010

Summer Rolls



These light and refreshing summer rolls are in response to requests from our fans for sugar-free, gluten free, and dairy-free recipies. We appreciate your comments, questions, and requests. Enjoy!

6 Rice paper sheets
2 cups cabbage
1 cup mint leaves
1 cup cilantro
2 cups shrimp
1 garlic clove minced
1 tsp fresh ginger minced
1 tbs oil
Salt and pepper
Warm water

Sauce

1 cup Hoisin sauce
¼ cup white vinegar
½ cup chopped peanuts
Salt and pepper to taste

Mix Hoisin sauce, vinegar, salt and pepper and set aside. Add peanuts right before serving.

In a small sauté pan, heat oil and add garlic, ginger, and shrimp. Season to taste and sauté until shrimp is red in both sides. Do not over cook.

Mix chopped cabbage, mint, cilantro, and set aside.

Soak rice sheets in warm (not hot) water for about 30 seconds until they are soft but not mushy.

Mix the shrimp with the cabbage and place this mixture in the middle of the rice sheet. Wrap as it was a burrito and cut three pieces per rice sheet.

Tuesday, May 4, 2010

Pollo con Mole Rojo



Pollo con Mole Rojo

El mole rojo, como casi todos los moles, viene del estado de Oaxaca. Celebre el 5 de Mayo con esta tradicional cena mexicana!


4 pechugas de pollo
8 tazas de agua
Sal y pimienta al gusto

Mole

Agua como se necesite
6 chiles guajillo
3 chiles Pasilla
3 chiles ancho
3 ½ caldo de pollo (de la receta de arriba)
2 dientes de ajo
½ cebolla picada
½ cdita oregano
½ vaina de vainilla Mexicana
Sal y pimiento al gusto
Aceite vegetal como se necesite
½ cda de masa harina

Tortillas frescas de maiz o de harina.

Sasone el pollo y cocinelo en el agua. Retirelo del fuego y pongalo aparte. Season the chicken and cook it in the water. Remove from heat and set aside.

Hierva agua. Retirela del fuego. Saque las semillas y los tallos de los chiles y pongalos en el agua caliente. Dejelos en remojo por una hora. Saque los chiles y sequelos.

En una licuadora, agregue todos los ingredientes del mole, excepto el aceite y la masa harina. Licuelos bien.

En una olla, caliente 2 cdas de aceite casi al punto de humear. Agregue el liquido de la licuadora, llevelo a punto de ebullicion y agregue la masa harina. Sasonelo al gusto.

Desmenuze el pollo y agreguelo al mole.

Sirvalo con tortillas frescas de maiz o de harina.

Chicken Mole



Chicken and Red Mole

Red Mole, as well as most moles, come from the area of Oaxaca. Celebrate 5 de Mayo with this very traditional Mexican dinner!

4 chicken breasts
8 cups water
Salt and pepper

Mole

Water as needed
6 guajillo chiles
3 Pasilla chiles
3 ancho chiles
3 ½ chicken broth (from the chicken above)
2 cloves garlic
½ onion diced
½ tsp oregano
½ Mexican vanilla bean
Salt and pepper to taste
Vegetable oil as needed
½ tbs masa harina

Fresh corn or flour tortillas.

Season the chicken and cook it in the water. Remove from heat and set aside.

Bring water to a boil. Remove from heat. Remove seeds and stems from chiles and add the chiles to the hot water and let soak for 1 hour. Remove chiles from soaking water and dry them.

In a blender, add all the ingredients for the moles, except the oil and masa harina. Blend well.

In a pot, bring 2 tbs oil to almost smoking. Pour in the liquid from the blender. Bring to a simmer and add masa harina. Season to taste.

Shred the chicken and incorporate it to the mole. Serve over fresh corn or flour tortillas.

Monday, May 3, 2010

Tamales de Pollo



Tamales de Pollo

Para la Masa:

¼ taza de leche
¼ taza de caldo de pollo (Agregar mas si necesita)
1 taza de masa harina
½ taza de margarina o mantequilla al tiempo
1 cdita sal
1/8 cdita cominos molidos
1/3 chile poblano, finamente cortado en cuadritos
1 cdita polvo de hornear (no soda)

Mezcle todos los ingredientes hasta que tenga una masa parecida a la consistencia de la plasticina.

Para el relleno:

1 lb pollo
½ cdita polvo de cebolla
½ cdita polvo de ajo
1 lata de salsa de tomate
¼ taza caldo de pollo
1 cdita oregano fresco o 1/3 cdita oregano seco
Hojas de banano o de maiz tanto como se necesiten
Sal y pimienta al gusto

Remoje las hojas de maiz en agua tibia.

Condimente el pollo con el polvo de cebolla, y el de ajo, sal y pimienta. Cocine el pollo en una sarten hasta que este bien cocido. Remuevalo y agregue elcaldo de pollo, salsa de tomate y el oregano. Ajuste la sason. Desmenuze el pollo y lo agrega a la sarten.

En una hoja de banana o de maiz, distribuya una pequena cantidad de masa y agregue una cucharada de pollo. Una las puntas superiores de la hoja y doble la parte de abajo hacia arriba. Cocine al vapor por unos 30 minutos o hasta que esten cocidos.

AAAAJUUUAA!!!!

Recipe - Chicken Tamales



Chicken Tamales

For the Masa:

¼ cup milk
¼ cup chicken broth (more if needed)
1 cup masa harina
1/2 cup whole butter, softened
1 tsp salt
1/8 tsp ground cumin
1/3 poblano chile, finely diced
1 tsp baking powder

Mix all of the ingredients until you have a Play-Dough consistency. Set aside.

For Chicken Filling:

1 lb chicken
½ tsp onion powder
½ tsp garlic powder
1 can tomato sauce
¼ cup chicken stock
1 tsp fresh oregano or 1/3 tsp dried oregano
Banana leaves or corn husks as needed
Salt and pepper to taste

Soak corn husks in warm water.

Season chicken with onion, garlic powders, salt and pepper. Cook chicken in sauté pan until done. Deglaze pan with chicken stock, add tomato sauce, and oregano. Pull chicken into shreds and return to pan.

In a banana leaf or a corn husk, smear the masa and add a tablespoon of chicken. Put sides of the leave together and fold the bottom end up. Steam until done, about 30 minutes.

AAAHOOOOAA!!